От играенето на игри към създаването им

януари, 11, 2018

Технологиите разкриват неограничени възможности пред децата, които знаят как да ги управляват и създават. В поредица от постове ще споделим историите на такива ученици, както са ни ги разказали те и техните родители.

Nikolay Yalamov - Telerik Kids Academy

Николай Ялмов, ученик в Детската Телерик Академия във Велико Търново

„Откакто детето ми – Николай Яламов, четвъртокласник  от гр. Велико Търново, посещава школата на Детската Телерик Академия в СУ „Емилиян Станев“, отношението му към технологиите се промени. За него компютърът вече не е голямата и скъпа играчка, а средство да твори и създава. Фокусът му се измести от компютърните игри към нещо градивно, което доставя удоволствие от създаденото и радост от постигнатите успехи в състезанията.

Благодаря на преподавателката Тодорка Елинина, че събуди в децата интерес от много ранна детска възраст към програмирането. Начина, по който това се случва в Детската Телерик Академия ги прави отговорни, търсещи и мислещи. Добрата база и атмосферата в школата предразполагат децата, и всички те посещават заниманията с желание.

Учениците в Академията общуват в социалните мрежи като група „програмистите“. Когато стана свидетел на някой от техните разговори, не винаги разбирам темите от отминалия час по програмиране, които обсъждат, т.к. съм икономист. Но не спирам да се впечатлявам как всички деца си помагат в програмирането. Те не са конкуренти, а отбор.”

Емилия Яламова, майка на Николай Яламов