„Часът на програмирането“ в Dojo@TelerikAcademy

декември, 09, 2016

На 3 декември по случай глобалния „Час на програмирането“ заедно с CoderDojo България организирахме допълнителна работилница в Dojo@TelerikAcademy за ученици от първи до трети клас. Включиха се над 60 деца, които заедно с менторите разработиха първата си игра. 

Работилницата по програмиране започна със запознаване на децата с технологичния свят. Те бяха прекалено малки, за да са чували за „уокмен“ и дори за Бил Гейтс, но пък бяха запознати със самоуправляващите се коли Tesla и знаеха кой е създателят на Facebook.

След краткото въведение, работилницата продължи с разработката на играта MineCraft на онлайн платформата Scratch. Работилницата мина с много настроение и старание на прохождащите програмисти да направят докрай играта си. Техни ментори бяха други деца, доброволци и колеги от Progress. 

Вижте какво разказаха Александър Тодоров, водещ на занятието и старши консултант в Progress, и няколко от децата от Dojo@TelerikAcademy.Инициативата Dojo@TelerikAcademy стартира през февруари 2016 г. в партньорство с CoderDojo България. Тя е насочена към деца от първи до трети клас, които искат да се научат да програмират. Ново записване за ученици имаше през октомври. Децата, които не са успели да се включат тогава, могат да участват в допълнителните работилници. От септември досега имаше две такива – по случай „Седмицата на програмирането“ и „Часа на програмирането“.  Те се обявяват на сайтовете на CoderDojo България, „Детската академия на Телерик“ и във Facebook.