• Донка Капралова: „Детската Академия дава равен шанс на всички деца да развият ключови дигитални умения и знания по програмиране“

  ноември, 13, 2017
  Този месец разговаряме с един от първите преподаватели в школите на Детската Телерик Академия - Донка Капралова. Тя е завършила Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с две специалности – компютърен програмист и учител по математика, които съумява да съчетае прекрасно, като става първият учител по информатика в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ Габрово, а по-късно учител по математика в Националната Априловска гимназия. Водена от любовта си към преподаването, Донка постоянно поема нови предизвикателства. Съавтор е на учебници по математика, инициира състезания и води школи по информатика и математика. Тя е част и от мрежата от учители на Детската Телерик Академия от самото начало на проекта.
 • Отворен е приемът в Детската Телерик Академия в Плевен

  септември, 27, 2017
  На 7 октомври в школата ни в гр. Плевен стартират две нови групи по програмиране, подходящи съответно за напълно начинаещи и за деца с познания в областта. Кандидатстването е отворено до 5 октомври. Обученията се провеждат в Математическа гимназия „ Гео Милев“ и, както всички други младежки инициативи на Телерик Академия, са безплатни за учениците и техните родители.
 • Отлично представяне на България на първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI

  септември, 13, 2017
  Българските състезатели завоюваха общо 8 медала по време на първата Европейска младежка олимпиада по информатика, на която София беше домакин в периода 7-13 септември. Мартин Копчев, възпитаник на Детската Телерик Академия в Габрово, спечели златен медал. Българските участници завоюваха още два сребърни и един бронзов медал, а вторият български отбор, който участва извън класирането, спечели още три сребърни и един бронзов медал.
 • Стартира новият прием за младежките ни инициативи

  септември, 13, 2017
  Вече е отворен приемът в новия сезон на младежките ни инициативи по програмиране за ученици от 1-ви до 12-ти клас. Обученията са насочени към деца и младежи от цялата страна с интерес към технологиите. По данни на Европейската комисия в близкото бъдеще 90% от работните места ще изискват някакво ниво на дигитални компетенции. Същевременно едва 31% от българите притежават дигитални умения, сочи доклад на отворената мрежа за дигитално развитие EDIT.bg. За да преобърне тази негативна тенденция, Телерик Академия продължава да вдъхновява и подпомага ученици от цялата страна да се докоснат до програмирането и дигиталните технологии.
 • Предстои първата Европейска младежка олимпиада по информатика

  август, 23, 2017
  Нямаме търпение да дойде септември и то не само заради старта на новата учебна година. България ще бъде домакин на първата Европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI). В международното състезание, което ще се проведе в периода 7-13 септември в София, участие ще вземат ученици до 15.5 годишна възраст от над 20 страни.
 • България е сред топ 5 страни в света с над 100 медала по информатика

  август, 04, 2017
  Златен и три бронзови медала завоюваха българските състезатели от Международната олимпиада по информатика в Техеран. Гордеем се, че двама от шампионите, които донесоха този успех, са се подготвяли в младежките инициативи на Телерик Академия.
 • Виолета Вазова, учител: „Необходимо е да подготвим младите за предизвикателствата на времето“

  август, 02, 2017
  Представяме ви Виолета Вазова - учител по математика в МГ „Акад. Кирил Попов“, в гр. Пловдив. Виолета започва да води школа по програмиране към Детска Телерик Академия през 2013 г., като досега през тези обучения са преминали над 120 ученици. От 2016 г. заедно с нея в Детската Академия преподава и дъщеря й – Веселина Вазова. Преди да се присъедини към преподавателския ни екип, Виолета ръководи проекти за създаване на електронни уроци и тестове по информатика, както и провежда обучения по състезателно програмиране в Математическата гимназията. Автор е на учебни помагала по информатика и ИТ.
 • Мона-Никол, 10 г.: „Най-хубавото на програмирането е, че веднага разбираш дали решението ти работи“

  юли, 07, 2017
  Представяме ви историята на Мона-Никол Апостолова, която е ученичка в 4-ти клас в ОУ „Алеко Константинов“ в гр. Пловдив. Въпреки че е най-малка в школата на Детската Телерик Академия с преподавател Вили Вазова, Мона-Никол се представя отлично и уверено прави своите първи стъпки в света на програмирането и дигиталните технологии.
 • Над 2000 младежи се обучаваха в Телерик Академия през учебната 2016-2017 г.

  юни, 14, 2017
  През учебната 2016-2017 г. в младежките ни инициативи безплатно обучение по програмиране и дигитални умения са преминали над 2 хил. ученици от 1-ви до 12-ти клас. Близо три-четвърти от участниците са на възраст между 7 и 12 г. и са направили своите първи стъпки в света на технологиите с помощта на 36-те ни школи в 11 града в страната.
 • Даниела Христова: „Детската Телерик Академия откри таланта на моето дете, шлифова го и продължава да го извайва, докато един ден не заблести“

  юни, 12, 2017
  Знаете ли, че близо 4 хил. ученици са се обучавали безплатно на програмиране в Детската Телерик Академия от създаването на инициативата през 2011 г. досега? Участието на всяко от тях е свързано с много вълнения и отдаденост от страна както на децата, така и на техните близки и учители. За да ви запознаем с вдъхновяващите постижения на учениците и усилията зад тях, стартираме поредицата „Детски истории“. В нея ще ви представяме разкази на деца, родители и преподаватели, част от общността на Детската Телерик Академия. В първата ни история ви срещаме с Даниела Христова, майката на 10-годишния младеж Максим, който от септември 2016 г. се обучава в Детската Телерик Академия в София.